Wielkanocny deser, czyli zabaglione czekoladowe z prażonymi otrębami, kokosem, bananem i olejem rzepakowym.
18:40:00Już niebawem Wielkanoc. Ten czas kojarzy mi się z obietnicą nadchodzącej wiosny, dłuższych dni, ciepłych nocy... To także masa świątecznych przepisów do wykonania. :) W tym roku przygotowania rozpoczynam wcześniej, aby w pełni nacieszyć się smakiem świąt i wiosny :) Oczywiście, nie zapominam o zdrowym odżywianiu. Poniższy przepis to wariacja na temat klasycznego, włoskiego deseru - zabaglione. W mojej lekkiej wersji wykonałam go bez cukru oraz z dodatkami, które lubię. Użyłam również oleju rzepakowego, który nadał kremowej konsystencji, a także dodał wartości deserowi. Smakowo jest niewyczuwalny :)
Dlaczego nie wyobrażam sobie wielkanocnej kuchni bez oleju rzepakowego dowiecie się poniżej :)
SKŁADNIKI:
- 4 żółtka
- 5 łyżek etrytrolu lub stewii (ok. 75 g)
- łyżka gorzkiego kakao
- garść otrębów owsianych
- garść wiórków kokosa
- łyżka oleju rzepakowego
- w oryginale 50 ml słodkiego wina Marsala (lub innego ulubionego słodkiego likieru np. Amaretto, Limoncello, ewentualnie rumu lub brandy)
- do podania: garść świeżych bananów , syrop daktylowy
WYKONANIE:
- Przygotować garnek i miskę. Na dno garnka nalać niewielką ilość wody, garnek ustawić na najmniejszym gazie.
- Miskę postawić na garnku z wodą (garnek nie może dotykać wody).
- Do miski przełożyć żółtka i rozmieszać je przez ok. 2 minuty.
- Ciągle roztrzepując żółtka dodawać etrytrol, tak aby się rozpuścił (przez ok. 4 minuty).
- Na koniec dodajemy olej rzepakowy i kakao, mieszamy minutę.
- Otręby prażymy na suchej patelni przez około 2 minuty.
- Przygotowane zabaglione układamy warstwami z otrębami i kokosem, na wierzch deseru wykładamy banana i polewamy sosem daktylowym.
Dlaczego nie wyobrażam sobie wielkanocnej kuchni bez oleju rzepakowego dowiecie się poniżej :) To proste :)
Po pierwsze, olej rzepakowy zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, ale również witaminy. Jest bogaty między innymi w witaminę E i K.
Po drugie, po okresie zimowym nasz organizm potrzebuje dodatkowego wzmocnienia, między innymi w postaci kwasu omega-6 i omega-3, których odpowiednie proporcje wzmacniają serce i układ krwionośny. Niestety, nasz organizm nie potrafi ich wytworzyć, a olej rzepakowy zawiera go w sobie duże ilości w proporcjach 2:1 ! W porównaniu, oliwa to proporcje kwasów 10:1, a popularny olej słonecznikowy tylko 126:1 !
Po trzecie, olej rzepakowy to jeden ze składników mojego ukochanego, niepodważalnego króla wielkanocy - domowego majonezu. :)
0 komentarze