Domowa zupa ogórkowa z jogurtem greckim.
15:56:00Klasyczna zupa, znana chyba od zawsze, szczególnie w kraju takim jak Polska, gdzie kiszenie jest tradycyjnym sposobem obróbki żywności. Dzisiejszy przepis to moja wariacja na temat tej klasycznej zupy, którą chyba każdy z nas uwielbia :) A Wy, macie swoje sposoby na ogórkową ? :)
SKŁADNIKI:
- 2 litry bulionu z (tego przepisu)
- słoik ogórków kiszonych
- 2 marchewki
- 2 małe pietruszki
- 2 średnie ziemniaki
- gęsty jogurt grecki (180g)
- pieprz, papryka
WYKONANIE:
- Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do bulionu i zagotowujemy.
- Ogórka ścieramy na tarce i dodajemy do gotującej się zupy.
- Doprawiamy.
- W osobnym garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Zupę ściągamy z ognia, pozwalamy jej odrobinę ostygnąć i dodajemy jogurt, a następnie ziemniaki.
Gotowe :)
0 komentarze