Lekka zapiekanka z ziemniaka, cukinii i sosu bolognese.
11:09:00Ostatnio najlepsze dania dla mnie to takie, które można przyrządzić w dużej ilości i zamrozić, a potem różnorako wykorzystać. Przydają się szczególnie w tygodniu, kiedy po powrocie z pracy mam zaledwie kilka godzin na wykonanie napiętego planu dnia. Wtedy wystarczy sięgnąć do zamrażarki, wyciągnąć przygotowaną wcześniej porcję i mamy pyszny, ekonomiczny i szybki obiad. W chwili natchnienia możemy wymyślić z niego zupełnie inne danie :) W tym tygodniu gwiazdą jest sos bolognese :) Zapraszam na zapiekankę z ziemniaka, cukinii i sosu bolognese.
SKŁADNIKI:
- duży ziemniak
- 1/2 dużej cukinii
- jajko
- 300 g mięsa mielonego
- łyżeczka przecieru pomidorowego
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- mała marchewka
- mała pietruszka
- 1/2 szklanki mleka lub białego wina
- cebula
- czosnek
- świeży rozmaryn, bazylia i tymianek
- sól,pieprz
WYKONANIE:
SOS:
- Mięso podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy startą marchewkę, pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek.
- Gdy warzywa się obsmażą dodajemy łyżeczkę przecieru oraz pomidory i przyprawy. Wlewamy mleko lub wino.
- Dusimy około 10 minut na lekkim ogniu.
- Wlewamy bulion i gotujemy na najmniejszym ogniu przez 45 minut pod lekko uchyloną pokrywką,
ZAPIEKANKA:
- Ziemniaka kroimy w talarki i gotujemy.
- Cukinię pozbawiamy goryczy ( jeśli nie wiesz jak to zrobić - KLIK ).
- Wystudzony sos łączymy z jajkiem.
- Naprzemiennie układamy ziemniaka, sos i cukinię, zostawiając odrobinę sosu na wierzch.
- Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.
- Możemy ozdobić plastrami mozarelli.
0 komentarze