Świąteczne śledzie po węgiersku.
14:12:00
Powiem szczerze... ze słodyczy to najbardziej lubię śledzie. W każdym wydaniu są genialne. Dzisiaj proponuję Wam wersję węgierską, czyli pikantną i bogatą w dodatki. Idealna propozycja na świąteczny stół, a także na imprezy rodzinne i urodziny. Polecam :)
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg filetów śledziowych
- 100-120 ml mleka
- 1 duża cebula
- 200 g papryki konserwowej
- 1 papryczka chilli
- 5 pieczarek
- kawałek selera naciowego
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Śledzie moczymy w mleku przez 30 minut.
- W międzyczasie pokrojoną w paski cebulę, papryki, seler i pieczarki przesmażamy na patelni, doprawiamy.
- Dodajemy przecier i dusimy około 5 minut.
- Śledzie wyciągamy z mleka, kroimy w kosteczki i łączymy z sosem.
1 komentarze
Bardzo smakowicie to się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń