Zupa z dyni z pomarańczą i jogurtem.
17:24:00No to ruszamy :) Przepisy jesienne możecie dostrzec na blogu już od jakiegoś czasu, zaczynam więc wzbogacać je o przepisy przeznaczone na Halloween. Halloween, czyli święto obchodzone 30 października, na dzień przed Świętem Zmarłych. Ja osobiście Halloween lubię, podoba mi się stylistyka święta, a także symbolika i przekaz, który czyni motyw śmierci i strachu nieco bardziej ludzkim. Ale żeby nie było, że Dziurawy Kocioł robi się taki „amerykański”, warto zaznaczyć, że święto obchodzone jest również w Kanadzie, Australii, Wielkiej Brytanii i Irlandii, gdzie zaraz po Bożym Narodzeniu jest najbardziej popularnym świętem. Dzisiaj zupa dyniowo-pomarańczowa z chilli i nasionami, ozdobiona jogurtową pajęczynką. Idealna także na co dzień :)
CAŁOŚĆ (2500 ml) W 1 PORCJI (210 ml)
Energia 1383 kcal 115 kcal
Białko 124,7 g 10,3 g
Tłuszcz 62,8 g 5,2 g
Węglowodany 93,5 g 7,8 g
Błonnik 23,7 g 1,9 g
SKŁADNIKI: (ok. 12 miseczek)
- dynia (840 g)
- sok z pomarańczy (125ml)
- jogurt naturalny (125ml)
- bulion warzywny (2 l)
- 1 papryczka chilli
- sól, pieprz, świeży rozmaryn
- łyżeczka oliwy
WYKONANIE:
- Dynię kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżeczce oliwy.
- Dodajemy posiekane chilli wraz z nasionami.
- Po około 10 minutach dolewamy sok ze świeżej pomarańczy i przyprawy, gotujemy kilka minut.
- Dodajemy bulion i blenderujemy całość na jednolitą masę.
- Zupę gotujemy na wolnym ogniu przez co najmniej 30 minut.
- Do gotowej zupy dodajemy jogurt, mieszamy.
- W zależności od gustu możemy podawać z nasionami.
0 komentarze