gry online

Pasztet drobiowy z kaszą jaglaną, brokułami i marchewką.

17:42:00





Przygotowania do Wielkanocy czas zacząć. Przyznam szczerze, ze bardzo lubię te święta. Niosą ze sobą świeżość, radość i obietnicę wiosny. Również dania wielkanocne niosą ze sobą świeżość i lekkość. Jednym z moich „must have” świątecznego stołu jest domowy pasztet. Co roku próbuję innego przepisu, ostatnim razem przygotowałam pasztet z mięsa mielonego w cieście francuskim z jajkiem (KLIK). W tym roku mam dla Was pasztet drobiowy z kaszą jaglaną i brokułami oraz marchewką. Wierzcie lub nie, jest pyszny ;) Polecam!

SKŁADNIKI:


  • 0,5 kg wątróbki drobiowej ( można użyć dowolnego mięsa )
  • woreczek kaszy jaglanej
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 główki brokułu
  • 1 długa i prosta marchewka
  • 1 jajko
  • sól,pieprz, ostra papryka
  • pietruszka


WYKONANIE:

  1. Wątróbkę, cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju do miękkości.
  2. Zalewamy szklanką wody, wrzucamy różyczki brokuła i wsypujemy kaszę.
  3. Przykrywamy pokrywką zostawiając szparkę, aby woda mogła odparować.
  4. Gotujemy całość ok 10-13 minut co jakiś czas mieszając.
  5. Gdy całość zmięknie dodajemy przyprawy i mielimy na gładką masę blendera.
  6. Dodajemy jajo i dokładnie mieszamy.
  7. Formę keksową natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia.
  8. Przygotowaną masę wykładamy do 1/2 wysokości i układamy obraną marchewkę.
  9. Przykrywamy resztą pasztetu.
Więcej wielkanocnych przepisów znajdziecie tutaj - KLIK.


Kasza jaglana na słodko i słono

Inne posty.

1 komentarze