Pasztet drobiowy z kaszą jaglaną, brokułami i marchewką.
17:42:00Przygotowania do Wielkanocy czas zacząć. Przyznam szczerze, ze bardzo lubię te święta. Niosą ze sobą świeżość, radość i obietnicę wiosny. Również dania wielkanocne niosą ze sobą świeżość i lekkość. Jednym z moich „must have” świątecznego stołu jest domowy pasztet. Co roku próbuję innego przepisu, ostatnim razem przygotowałam pasztet z mięsa mielonego w cieście francuskim z jajkiem (KLIK). W tym roku mam dla Was pasztet drobiowy z kaszą jaglaną i brokułami oraz marchewką. Wierzcie lub nie, jest pyszny ;) Polecam!
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg wątróbki drobiowej ( można użyć dowolnego mięsa )
- woreczek kaszy jaglanej
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 główki brokułu
- 1 długa i prosta marchewka
- 1 jajko
- sól,pieprz, ostra papryka
- pietruszka
WYKONANIE:
- Wątróbkę, cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju do miękkości.
- Zalewamy szklanką wody, wrzucamy różyczki brokuła i wsypujemy kaszę.
- Przykrywamy pokrywką zostawiając szparkę, aby woda mogła odparować.
- Gotujemy całość ok 10-13 minut co jakiś czas mieszając.
- Gdy całość zmięknie dodajemy przyprawy i mielimy na gładką masę blendera.
- Dodajemy jajo i dokładnie mieszamy.
- Formę keksową natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia.
- Przygotowaną masę wykładamy do 1/2 wysokości i układamy obraną marchewkę.
- Przykrywamy resztą pasztetu.
1 komentarze
Taki pasztet to jest coś , zdrowy i pyszny :)
OdpowiedzUsuń