gry online

Dietetyczny fast food, czyli wegetariański hamburger z fasoli mung, bułki pełnoziarnistej i odrobiny oleju rzepakowego.

19:54:00


W dzisiejszym daniu stawiam przede wszystkim na aromat. Jest to kolejny przepis z serii „Niskokaloryczny fast-food”, która na Dziurawym Kotle cieszy się największą popularnością. Z tego właśnie powodu przygotowałam przepis na obiad pełen białka, witamin i zdrowych kalorii, dodatkowo przeznaczony jest również dla zwolenników diety wegetariańskiej. Polecam każdemu, kto uwielbia standardowe „hambacze z Mc’a”. Burgery podsmażyłam na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego wspieram swoją odporność i ostatnio często stosuję go jako zamiennik oliwy z oliwek, szczególnie podczas smażenia. Nie pożałujecie, a zamiast porcji chemii zafundujecie sobie porcje zdrowia. Jeden hamburger ma około 250 kcal! :)
SKŁADNIKI:
  • szklanka ugotowanej fasoli mung ( ok.1/3 szklanki surowej )
  • 1 jajko
  • łyżeczka lnu mielonego (można pominąć)
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • świeża pietrusza
  • sól,pieprz, gałka muszkatołowa,
  • bułka pełnoziarnista
  • sałata zielona
  • pomidor
  • sos czosnkowy z tego przepisu (KLIK) 

WYKONANIE:
  1. Fasolę gotujemy w osolonej wodzie, studzimy.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w drobniutką kostkę ( nie wiesz jak szybko to zrobić – KLIK)
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę, a pietruszkę drobno siekamy
  4. Łączymy wszystkie składniki za pomocą blendera.
  5. Wbijamy jajko i przyprawy, dokładnie mieszamy.
  6. Formujemy burgery i podsmażamy je na patelni teflonowej z odrobiną oleju rzepakowego, dzięki czemu dołączymy do naszego dania kolejne wartości odżywcze takie jak kwasy omega-3.
  7. Bułkę przekrajamy na pół, pomidora kroimy w plasterki.
  8. Sos czosnkowy wykonujemy według tego przepisu (KLIK)
  9. Na połówce bułki układamy sałatę, burgera, pomidora i sos.


Inne posty.

7 komentarze