Azjatyckie sajgonki w zdrowej wersji z kasza jaglana, warzywami, kurczakiem i dodatkiem sosu czosnkowego.
18:04:00
Proste, szybkie i niebanalne danie, które przeznaczone jest dla wszystkich. Kurczak, kasza jaglana, warzywa i sos czosnkowy świetnie komponują się z delikatnym smakiem makaronu ryżowego, co zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia. Polecam!
SKŁADNIKI:
SAJGONKI:
- opakowanie makaronu ryżowego
- pierś z kurczaka (ok. 200g)
- 1/2 zielonego ogórka
- 1/2 papryki
- 1/2 woreczka kaszy firmy KUPIEC
- odrobina sosu sojowego
- sól,pieprz,chilli
SOS:
- mały jogurt
- 3 ząbki czosnku
WYKONANIE:
- Kasze gotujemy w osolonej wodzie.
- Kurczaka rozbijamy, smarujemy sosem sojowym i doprawiamy, po czym smażymy bez tłuszczu na patelni lub grillu.
- Kurczaka, górek oraz paprykę kroimy w drobne słupki.
- Gdy kasza wystygnie egzemplarz makaronu moczymy w letniej wodzie przez kilka sekund i układamy na drewnianej desce.
- Na makaronie układamy 1/2 łyżeczki kaszy, dwa kawałki papryki oraz po kawałku kurczaka i ogórka.
- Makaron zwijamy w sposób opisany na opakowaniu.
- Sos przygotowujemy według tego przepisu.
0 komentarze