gry online

Pstrag z sałatka i ziemniakami.

16:08:00


Ryby są zdrowe. To absolutny, niepodważalny fakt, który powinien od razu przekonać nas do wprowadzenia ich do diety. Mówiąc "dieta" nie mam tu na myśli restrykcyjnej głodówki, lecz zdrowy, dobrze skomponowany jadłospis, który dostarczy nam mnóstwo wartości odżywczych potrzebnych do prawidłowej pracy metabolizmu. Chociaż pisałam już o tym w zakładce "Chudnij z Dziurawym Kotłem" (KLIK) to przypomnę kolejny raz, że kalorie to nie jedyna wartość, która powinna nas interesować. Ważne są również zawarte w daniu witaminy i minerały (w przypadku pstrąga są to m.in: fosfor, selen, wapno, magnez, żelazo, potas). Dzięki nim nasz układ trawienny będzie mógł funkcjonować jak należy, jego praca będzie wydajniejsza, a my zachowamy zdrowie i sylwetkę. 

SKŁADNIKI:
  •  2 pstrągi (po 150g każdy) - ok.240 kcal
  • duży ziemniak (90g) - ok.70 kcal
  • kilka liści sałaty - ok, 15 kcal
  • 1/3 cebuli białej (30g) - ok.10 kcal
  • ząbek czosnku
  • ocet winny,
  • łyżeczka musztardy dijon - ok.10 kcal
  • sól, pieprz
WYKONANIE:
  1. Ząbek czosnku wyciskamy, mieszamy ze solą i pieprzem po czym nacieramy rybę z zewnątrz oraz wewnątrz.
  2. Pstrąga wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20-25 minut.
  3. Ziemniaka gotujemy.
  4. Sałatę myjemy, szatkujemy i mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulką.
  5. Gdy ziemniak będzie miękki kroimy go w kostkę i studzimy.
  6. Z octu, musztardy i przypraw robimy sos i dodajemy go do sałatki wraz z ziemniakiem.
  7. Podajemy. Gotowe :)


Inne posty.

1 komentarze