gry online

Lekkie gołabki kapusciane w sosie pomidorowym.

17:10:00


Dzisiaj jeden z moich fetyszy, czyli gołąbki. Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie Dziurawego Kotła bez tego właśnie przepisu. Co najlepsze, stworzyłam wersję dietetyczną, na którą może pozwolić sobie nawet osoba dbająca o linię. Brak olbrzymich ilości tłuszczu to nie jedyna zaleta. Danie, choć zmodyfikowane, smakuje wybornie, a jeden spory gołąbek z sosem ma tylko 175 kalorii, co jest niczym w porównaniu z klasycznym gołąbkiem, który ma ich aż 450 ! Uwierzcie mi,  warto przyrządzić ten specjał ! :)

SKŁADNIKI :

  • duża główka kapusty włoskiej ( u mnie 1,5 kg )
  • 1 kg mielonego mięsa z kurczaka
  • 300 g brązowego ryżu
  • duża cebula
  • 1,5 l bulionu
  • 1 litr przecieru pomidorowego
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • pieprz, sól, starta gałka muszkatołowa, chilli, odrobina cukru
WYKONANIE:
  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, pilnując, aby pozostał odrobinę twardy.
  2. Mięso i pokrojoną w kostkę cebulę doprawiamy i smażymy bez tłuszczu. Dodajemy do ryżu.
  3. Liście kapusty rozdzielamy i myjemy.
  4. Na środek liścia kładziemy odrobinę farszu i zawijamy.
  5. Gotowe gołąbki układamy szczelnie w naczyniu żaroodpornym.
  6. Bulion mieszamy z przecierem pomidorowym i jogurtem naturalnym, po czym intensywnie doprawiamy.
  7. Gołąbki zalewamy sosem i zapiekamy w 180stopniach przez około 40 minut.
  8. Gotowe ! :)

Inne posty.

2 komentarze

  1. Zrobiłaś mi niemałą ochotę, już dawno nie jadłam dobrych gołąbków... :) w ogóle bardzo często towarzyszy mi ta myśli, kiedy widzę na blogach kulinarnych danie kuchni polskiej

    OdpowiedzUsuń
  2. To znaczy, że koniecznie musisz przyrządzić to pyszne danie. ;) Powodzenia. ;)

    OdpowiedzUsuń