Lekkie gołabki kapusciane w sosie pomidorowym.
17:10:00
Dzisiaj jeden z moich fetyszy, czyli gołąbki. Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie Dziurawego Kotła bez tego właśnie przepisu. Co najlepsze, stworzyłam wersję dietetyczną, na którą może pozwolić sobie nawet osoba dbająca o linię. Brak olbrzymich ilości tłuszczu to nie jedyna zaleta. Danie, choć zmodyfikowane, smakuje wybornie, a jeden spory gołąbek z sosem ma tylko 175 kalorii, co jest niczym w porównaniu z klasycznym gołąbkiem, który ma ich aż 450 ! Uwierzcie mi, warto przyrządzić ten specjał ! :)
SKŁADNIKI :
- duża główka kapusty włoskiej ( u mnie 1,5 kg )
- 1 kg mielonego mięsa z kurczaka
- 300 g brązowego ryżu
- duża cebula
- 1,5 l bulionu
- 1 litr przecieru pomidorowego
- 250 ml jogurtu naturalnego
- pieprz, sól, starta gałka muszkatołowa, chilli, odrobina cukru
WYKONANIE:
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie, pilnując, aby pozostał odrobinę twardy.
- Mięso i pokrojoną w kostkę cebulę doprawiamy i smażymy bez tłuszczu. Dodajemy do ryżu.
- Liście kapusty rozdzielamy i myjemy.
- Na środek liścia kładziemy odrobinę farszu i zawijamy.
- Gotowe gołąbki układamy szczelnie w naczyniu żaroodpornym.
- Bulion mieszamy z przecierem pomidorowym i jogurtem naturalnym, po czym intensywnie doprawiamy.
- Gołąbki zalewamy sosem i zapiekamy w 180stopniach przez około 40 minut.
- Gotowe ! :)
2 komentarze
Zrobiłaś mi niemałą ochotę, już dawno nie jadłam dobrych gołąbków... :) w ogóle bardzo często towarzyszy mi ta myśli, kiedy widzę na blogach kulinarnych danie kuchni polskiej
OdpowiedzUsuńTo znaczy, że koniecznie musisz przyrządzić to pyszne danie. ;) Powodzenia. ;)
OdpowiedzUsuń