Batoniki muesli z polewą marchewkową.
13:53:00
Jak bardzo współczesnym ludziom brak
czasu? Nie sposób
opisać to w jednym poście. Coraz szybsze tempo życia wymaga od nas
elastyczności i nie lada wyobraźni, bez której wydajne funkcjonowanie byłoby
niemożliwe. A jednak praca, szkoła, zdrowe odżywianie i trening nie
zawsze sprzyjają odpowiedniej organizacji i pomimo olbrzymich starań każdemu
może zdarzyć się potknięcie. W takim wypadku warto mieć pod ręką
przepis idealny na sytuację kryzysową.. Jakiś czas temu odebrałam telefon
od mojej przyjaciółki. Głos miała zmęczony, a
humor nieciekawy. Co było powodem? Okazało się, że siedzi w pracy
kolejną już nadgodzinę i szybkiego końca nie widać. Zwyczajnie nie przygotowała się na tak długi
dzień i skończył jej się prowiant. Na domiar złego w grę nie wchodziło
podgrzanie jedzenia czy zjedzenie klasycznej porcji. Poprosiła mnie więc o coś
do przegryzienia. Wiedząc, że jest wielką (największą jaką znam!) fanką słodyczy,
ruszyłam z odsieczą. Moje magiczne
batoniki, które przygotowałam poprzedniego wieczoru były strzałem w dziesiątkę.
Pełne witamin, wartości odżywczych i smaku zapewniły jej energię na całą resztę
dnia. . Czego chcieć więcej? Już teraz wiem, że „codzienna sytuacja kryzysowa”
może zdarzyć się zawsze, a batoniki są wtedy świetnym rozwiązaniem. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 7 łyżek płatków owsianych
- 9 łyżek płatków żytnich
- 3 łyżki otrębów np. pszennych
- 3 łyżki sezamu
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 4 łyżki płatków migdałowych
- ½ szklanki pestek dyni
- ½ szklanki słonecznika
- ½ szklanki posiekanych, suszonych śliwek
- sok z ½ cytryny
- 9 dużych łyżek miodu
- po ½ łyżeczki cynamonu, imbiru, kardamonu
- 1,5 kg marchewek lub ewentualnie 750 ml soku marchewkowego 1 dniowego
- 2 łyżki żelatyny w proszku
- 1 budyń DELECTA o smaku waniliowym z dodatkiem wanilii
WYKONANIE:
BATONIKI:
- Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.
- W rondelku rozpuszczamy miód, dodajemy do niego przyprawy i sok z cytryny
- Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
- Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
BATONIKI:
- Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.
- W rondelku rozpuszczamy miód, dodajemy do niego przyprawy i sok z cytryny.
- Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
- Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
POLEWA:
- Marchewki obieramy i wyciskamy z nich sok. Z podanej porcji powinniśmy uzyskać 750 ml, czyli 3 szklanki.
- Szklankę soku gotujemy w garnku do wrzenia, w pozostałych dwóch szklankach dokładnie mieszamy budyń i łączymy całość.
- Gotujemy na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje i dosypujemy żelatynę w proszku. Dokładnie rozprowadzamy.
- Odkładamy w chłodne miejsce. Gdy masa zacznie tężeć wylewamy ją na przygotowaną wcześniej masę Muesli.
- Po odczekaniu kolejnej godziny przekąska jest gotowa. Wystarczy tylko pokroić w dowolny kształt ;)





2 komentarze
Ciekawe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! :)
OdpowiedzUsuń