Zupa rybna według przepisu Taty
15:04:00
Ostatni tegoroczny przepis świąteczny. Przygotowania do wigilii 2014 uważam za udane. Wszystkie dania wyszły tak,jak chciałam, a radość z ich przygotowywania utwierdziłą mnie w przekonaniu, że kocham święta. Oto przepis na zupę rybną według mojego taty. To danie zajmuje wyjątkowe miejsce w sercach mojej rodziny, więc była to dla mnie sztampowa pozycja świątecznego menu. Polecam :)
SKŁADNIKI:
- 3 rybie głowy
- 4 marchewki
- 1/2 selera
- 3 korzenie pietruszki
- sól,pieprz,pieprz cytrynowy
- łyżka miodu
WYKONANIE:
- Głowy oczyszczamy z krwi i wkładamy do 2 litrów wody.
- Gotujemy ok.30 minut.
- Przelewamy wywar przez sitko.
- Rybie głowy obieramy z mięsa, które dodajemy do wywaru.
- Warzywa obieramy i wrzucamy do zupy.
- Doprawiamy i gotujemy, aż warzywa zmiękną.
- Zupę mlenderujemy.
- Gotowe ! :)
Do zupy świetnie pasują grzanki lub rodzynki, zamoczone w winie.
RODZYNKI W WINIE:
- Garść rodzynek zalewamy wytrawnym winem i moczymy około 30 minut. :)




0 komentarze